dilluns, 16 d’abril del 2012

Fibra òptica

IMG_4721 by ThiagoMartins
IMG_4721, a photo by ThiagoMartins on Flickr.

Fibra óptica by Ampliato [ Edu ]

FIbra Óptica by Gonzo Tapia
Què és la fibra òptica?
La fibra òptica és un filament flexible de secció circular fet d'algun tipus de vidre o plàstic capaç de transportar feixos de llum en el seu interior. Funciona com a una guia d'ones per al rang de freqüències compreses entre 1014 Hz i 1015 Hz. És molt important generar la freqüència de llum adequada segons el tipus de fibra amb què es treballa.
On s'utilitza?
Després d'anys d'investigació, al 1977 es duu a terme un experiment amb gran èxit que demostra la capacitat de la fibra òptica en comunicacions de veu, vídeo i dades utilitzant làsers i LED com a fonts de llum. Això deriva en el gran desenvolupament d'aquest material en el camp de les telecomunicacions.
Quins són els avantatges que hi ha ?
§  Molt flexible, menor pes i volum.
§  Gran ample de banda: permet la transmissió d'un gran volum d'informació.
§  Baixa Atenuació: permet realitzar enllaços de major longitud sense necessitat de repetidors. L'atenuació depèn del tipus de fibra òptica i de la longitud d'ona utilitzada.
§  No és afectada per les interferències electromagnètiques. Es deu al fet que dintre seu no viatja senyal elèctric sinó llum. S'aconsegueix un índex menor d'errors en la transmissió de senyals digitals.
§  Seguretat i aïllament elèctric. Molt útil en determinades aplicacions en ambients perillosos (ambients explosius o inflamables), on no es poden produir descàrregues elèctriques o espurnes.
§  Seguretat enfront de possibles intervencions en la línia: Encara que no és impossible "punxar" una fibra òptica, és més difícil que en altres suports i normalment la intervenció es pot detectar.
§  Més resistent a condicions.
Quines companyes de telecomunicacions l’ofereixen? Quina d’elles creus que ofereix millors condicions. 
Telecomunicacions. En aquest apartat cal incloure la xarxa d'enllaços i la xarxa d'abonament de les administracions públiques de telefonia. Cal destacar la importància de les fibres òptiques en el context de la xarxa digital de serveis integrats (RDSI).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada